onsdag 13 april 2022

Dagens underhållningsutbud ser till att vänja folk vid det mesta

Nej, det är ingen svårartad paranoia eller liknande som undertecknad drabbats av även om gårdagens slutrader kan ha gett en och annan skrämselhicka. Det är bara det att tecknen är så tydliga (hoppsan, hickan går nog inte över av de orden…). Jag menar, herregud, det är ju bara att titta på kulturens (särskilt filmens) och vetenskapens teman och huvuddrag.

Det man satt och skrämdes ihjäl av förr – framtidsskildringar från 1900 talets främre hälft – är till stor del verklighet nu. Och vad gäller ”nöjes- och kulturutbudet” kan man inte låta bli att få skumma vibbar av teknikbesatthet och det allt tydligare våldet – det som också kallas ”explicit” eller, av nån anledning, ”grafiskt”.

Många av oss som satte handen för ansiktet vid filmscener vi hade svårt med är nu vana vid att tugga i oss våld och elände ihop med kvällsmackan utan att blinka.

Jag tänker, som sagt, på människors fascination för teknik som gensaxen Crispr bl a. Det har väl alltid varit så att uppfinningar inte bara uppfinns utan också används. Nu går det snart att klippa till en bättre variant av mänskligheten. (Vad nu bättre kommer att anses vara.) Än så länge vill man bara klippa till de sämre varianterna.