lördag 28 januari 2023

Det är lätt att bli arg på språkets form – ibland även dess innehåll

Internetet (jag vill gärna böja det så) har förargat en hel del av oss som sett bättre dagar (på fler sätt än ett), men samtidigt blir man ofta bönhörd när man på Google söker bevis och belägg för sina tankar. Skrev bara ”språk innehåll form” i sökrutan (man skiljer ofta yta och innehåll åt) och hamnade på en intressant sida hos Anna Eva Hallin, logoped och biträdande lektor vid Karolinska Institutet på Enheten för logopedi.

På någons fråga om varför folk har så svårt att förstå vad en språkstörning är svarar hon: ”Problemet är att de flesta tror att de vet vad språk är: 'Språk' är ju det vi talar (t ex svenska, engelska, franska, ryska)..."

Men, fortsätter hon, språk är mycket mer: det är ordförrådet, uttalet/ljudsystemet och reglerna för hur vi sätter ihop orden (grammatik), alltså språkets FORM. Det är också INNEHÅLLET: t ex att vi namnger saker runt omkring oss eller att vi uttrycker att något hände igår eller att det ska hända. Det kan också vara att vi beskriver hur en händelse leder till en annan eller att vi berättar en historia med början, mitten och slut. Slutligen är språket också hur vi ANVÄNDER orden.

Det här var en lång inledning till dagens ämne: innehållet. Allteftersom åren går kommer man i kontakt med hur yngre (föralldel även 50- och 60-åringar) beskriver någon äldre som ”en söt lite tant” eller ”gullig farbror”. Den enda smått illvilliga glädjen med att höra sådant är att tänka på när sagespersonen en vacker dag får sina kompisar (eller sig själv) beskrivna så. Alternativt bli tilltalad av någon med tillgjord stämma och huvudet på sned.

Unga vet inte att den gulliga lilla farbrorn haft ett liv de inte kan föreställa sig. Eller att den söta tanten är nöjd med att vara en riktig ragata, t ex en sådan som inte kommer längre med inlägget utan fortsätter i morgon.