tisdag 10 januari 2023

Man får ta omvägen om filosofer för att förstå det dunkelt sagda…

Det kan gränsa till det svårt filosofiska ibland, språket. Här en mening man kan grubbla ihjäl sig över: ”Det finns spärrar som saknas”. Det finns alltså spärrar. Finns är ungefär detsamma som ”existerar”. Saknas är något som lyser med sin frånvaro, alltså inte existerar. I alla fall där det ska. Meningen kan då även utläsas ”det existerar spärrar som inte existerar”.

Sånt här måste man dyka in i. OK, Sartre. ”Existensen föregår essensen” är en utsaga (ett slagord, nästan) som tillskrivs honom. På någon av de sidor i vilka jag letade finns innebörden: ”det faktum att människan finns till (existensen) föregår vad hon är (essensen)”.

Ja, det hjälpte ju föga vad spärrarna anbelangar. Exemplet borde antagligen lyda: ”Normalt finns spärrar, men de saknas här”. Jag säger det hela tiden: Man ska inte behöva ta hjälp av Sartre, Kant, Platon, Konfucius m fl, för att kunna läsa en tidning, eller lyssna på radion.

Och hör på den här då: ”Vi fortsätter att röka allt mindre”. Fortsätter röka är säker inte bra, men allt mindre låter hoppfullt. Man bör alltså välja ”allt mindre” framför ”fortsätter”.

Samma slags blandning finns (existerar) i ett annat av mina samlade yttranden ur medierna: ”Det är många färre andra farliga produkter vi får i oss”. Många färre andra. Det skulle förmodligen behöva uttryckas: ”betydligt färre andra”.

Nu får det räcka, hjärnan glöder av alla existerande och icke-existerande företeelser. Låt mig ändå avsluta med ett tröstens ord från Herakleitos: "Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger". Han levde på 500-talet före Kristus men verkade ändå ha kläm på en hel del. I morgon stiger vi ner i en flod som liknar dagens, men eftersom den rör på sig kan det bli nya klagovisor.