måndag 30 januari 2023

Har hela världens alla dragshowartister rymt från sina scener?

För några inlägg sedan skrev jag om gulliga åldringar kontra kärring- och gubbjävlar. Det är bäst att handskas försiktigt med alla de beteckningarna. Men de har ju inte påverkats av tidens tand, vad som avses har inte ändrats. Även om de som ges epiteten mullrar.

I dag går man inte säker längre, som de flesta blir varse: begrepp och deras innebörder, som man trott sig förstå, kan byta ansikte över natt. I radioprogrammet Stil, enligt min åsikt ibland jättebra, ibland avskyvärt talades i förra veckan om ”bimbons” återkomst.

Det var kanske inget nytt för den som har ögon att se och öron att höra med. Bimbo är, säger SAOL ”vacker ung kvinna som väcker upp­märksamhet t.ex. i medierna (ibl. genom att spela dum)”. Det finns anledning att ändra på den beskrivningen framöver. Själv studsar jag vid ”vacker” och ”spelar”. Egentligen betyder bimbo ”liten pojke”. I Stil berättas varför en del kvinnor började kallas så (men det har jag glömt). För män finns få, om några, jämförbara ord.

Det nya i programmet var att begreppet ”bimbo” börjat approprieras* av unga kvinnor som vill visa att det går att se ut som ett våp men vara klipsk och smart. Detta faktum beskrevs som en ny feministisk hållning.

I så fall dräller det av nya feminister (i alla åldrar). Jag ser dem på gatan, i musikvideor, tv, affärer – överallt. De jobbar på sjukhus och vårdcentraler. Greppet från dessa nya bimbotjejer är lite magstarkt, kan en som varit med länge tycka.

Det märkliga är att de mest ser ut som grabbar i dragshower: det är mycket av vissa attiraljer och lite av andra. Uppmärksamhet lär de få, och går nog hem i många kretsar som kanske behöver omvändas en smula rent feministiskt. Lycka till med den klipska idén, bimbos!


* Hittar ordet i enbart SAOB (av de tre stora ordböckerna) och en artikel från 1901: ”göra (ngt) till (sitt) eget eller till sin privata egendom”