torsdag 26 januari 2023

Är det svårt att förstå hur inflationen ses så är Åke desto enklare

Det förväntas en hel del av dem som använder ett språk. Tidigare har jag skrivit om icke-logiken i orden klimatförnekare respektive valförnekare. Man kan varken förneka klimat eller val, sammansättningarna har givits en mer komplicerad innebörd som säger ”någon förnekar klimatförändringar som en följd av mänskligt beteende” respektive ”någon godtar inte utgången av ett val”.

Däremot är det korrekt att säga förintelse- och gudsförnekare eftersom de förra påstår att Förintelsen inte ägt rum och de senare anser att gud inte existerar.  

En problematisk mening av liknande typ var den som yttrades i P1:s nyhetsutsändning häromdagen: ”Inflationsförväntningarna fortsätter att sjunka”. Inflationen kan sjunka eller stiga. Men visst känns det knepigt att förväntningen sjunker? De flesta tolkar säkert utsagan rätt, men hamnar inte konstruktionen i diket?

För egentligen är det väl så att förväntningarna på att inflationen ska öka ökar? (Jag har kontrollerat med fler källor vad folk nu i dagarna förväntar sig angående inflationen, men i sanningens namn går det runt i huvudet.)

Går man och tuggar på den typen av meningsbyggnad är det lätt att bli extra glad över enkla budskap, se bilden. Nu vet vi förstås inte om det är Åke som skrivit sitt namn eller om någon av Åkes tillbedjare brustit ut i beundran. Men nog är det befriande.