tisdag 12 september 2017

Att ha och inte ha*

Gympaledare ropar rätt roliga saker ibland. Eller åtminstone sådana som får en att fundera medan man står och flaxar med armar och ben.

”Ni har det!”, skrek ledaren och genast går den hjärna (min) igång som blivit lite av en hackig tidsmaskin och börjar sjunga ”She’s got it, yeah baby she’s got it” (Låten heter egentligen Venus och sjöngs av den nederländska gruppen Shocking Blue 1969).

"Hon har det". Knepig mening.

Under lång tid (kanske även ännu) betydde ”han har DET”, med betonat ”det”, att han har ”det där lilla extra”. Det säger i och för sig inte mycket mer än ”det”, men antagligen förstår folk över 45-50 vad man säger.

Gympaledaren betonade inte ”det” utan ”har”.  Medan även armar och ben skulle koordineras, tänkte jag: "Aha, ledaren menar ni KAN det och hon avser rörelserna."

Den som utbrister ”jag HAR det” menar i själva verket ”heureka!” – d v s ”nu jädraremej kom jag på vad Montesquieu hette i förnamn”, t ex. Det där var verkligen bara för att exemplifiera, jag hade faktiskt ingen aning om att han döptes till Charles-Louis de Secondat Montesquieu.

Han nämns ofta i samband med sin klimatlära: en teori om hur klimatet inverkar på samhällslivet. Det har svängt nu på senare tid när det är samhällslivet som inverkar på klimatet.



*Ingen kan lägga rabarber på så enkla ord och anse sig äga uttrycket. Men i ärlighetens namn: så  lyder titeln på en Hemingway-roman, To Have and Have Not, från 1937.