fredag 29 september 2017

Körsbär eller russin?

Efter att ha hört någon säga "körsbärsplockning" utan att mena plocka bär kastade jag mig ut i digitala körsbärsträdgårdar (om du vetat, Tjechov!)

Det visade var ett akademiskt begrepp som beskriver att vetenskapliga studier ofta baseras på tidigare forskning som bekräftar ens egen tes och därför går att styra lite bättre än den komplicerade verkligheten. Det är väl det man ser i informationsflödet som vid en tidpunkt heter: ”Drick kaffe, det är nyttigt” och vid en annan ”Dra för sjutton ner på kaffedrickandet!”.
Det gäller likaså antalet glas vin folk dricker, om de står upp vid skrivbordet eller sitter ner – för att ta ett rätt färskt exempel.

En forskare i tyckte (i ett chatforum) att det funkade fint med översättningen från engelskans "cherry picking”. En annan - i samma forum - sa att det hade hon/han kallat ”tendentiös forskning” tidigare.

På en översättningssida står ”plocka russinen ur kakan” som synonym, men det är, skriver någon i forumet, ett begrepp med en mer allmän betydelse.

Ska vi alltså plocka russin i vår trädgård, ska vi cherry-picka eller bedriva tendentiös forskning?

Det är människan själv som bestämmer.

Plockade körsbär som också urkärnats och plockats ur frysen. Rätt nyttiga, men säker kan man som bekant inte vara