söndag 3 september 2017

Auktoritärt präglad revolutionär

Google ber visserligen om hjälp – liksom Wikipedia. De låter användarna ("brukarna", som svensken säger i alla sammanhang) vara med och skriva innehållet på sina översättarsidor och i nätencyklopedier. Men hur bra blir detta, egentligen? Beträffande all världens språk ska de som talar dem skriva in förbättringar, synonymer, kanske mer korrekta varianter av vad som redan står där. I samma riktning jobbar Svenska Akademien: även hos den bestämmer "brukarna" språket. Så har det inte alltid varit. Det är som att låta barn ha hand om all sin uppfostran från början.
Och även om det finns moderatorer som kollar vad folk skriver, låter förfarandet ändå lite skakigt. Då har ju moderatorerna den roll som förr specialister hade, så varför denna omväg?

Jag inser att dessa tankar driver mig rakt in i en strikt auktoritär och konservativ hållning. Men än så länge finner jag ingen annan. Och om vem som helst får säga vad som helst och hur som helst överallt, så ska jag det mä. Åtminstone i den här bloggen.

Se den som en konservativ revolution. Eller hur det nu blir, jag har inte utbildning för att förstå hur mina tankar går.



PS Så här skriver Wikipedia: "Enligt en beräkning från 2006, hade 56 större revolutioner inträffat i världen under de senaste 400 åren, revolutioner vilka gällt politiskt styrelseskick eller ekonomiskt system. 46 av dem ägde rum under 1900-talet. Av dessa var fem liberala, 33 socialistiska och åtta anarkistiska." Sbråkbloggen ska bli nummer 57, sanna mina ord. Och denna gång blir det en global språkrevolution.