onsdag 25 juli 2018

Repetition kan vara nödvändigt, men ibland kan det vara bara nöd

Repetition brukar vara nödvändigt för att man ska lära sig något. Det gäller inte minst allt som har med språk att göra, det egna språket eller andra.
Ibland kan repetition bara innebära nöd. Som nu, t ex, när sbråkmakaren hamnat i en situation som tarvar en opereratör, d v s en kirurg. Alltså kan här en text från förra året återanvändas, den var införd 26 juni 2017, men det vore skönt att slippa upprepa inlägget en tredje gång:

Steppar inte direkt


Det finns de som tror att sbråkmakare inte "har ett liv" som man säger i dag och inte sa förr. Man snackade inte så mycket om ingenting då (jo, kanske ibland, men man hade bättre ord för det).

Men så här är det, har jag märkt: lär man känna nördar så har de ofta även annat för sig än att kunna alla tågtidtabeller. Ja, nu går det inte längre att vara just en sådan nörd, men se det som ett exempel!

De kan ha en massa släkt och vänner. De kan ha fiender och sköldpaddor och solskyddskräm med olika siffror på. De kan äta fläskränger och meloner med enbart grönt fruktkött. De kan också vara friska, ha sjukdomar eller råka ut för trista grejer. De kan t ex ha knän med proteser där plastflärpar lossnar och måste sättas på plats.

Ja, det finns så mycket.




Nu är ännu inte denna operation utförd. Det vore fint om alla läsare hålle (konjunktiv) sina tummar.

Men det finns värre.