söndag 25 november 2018

Vi är många som känner av en viss segfärdighet

”Båda två är stora fans av superhjältar.” 

Bortsett från att en sådan mening kan verka innehållsmässigt undermålig för en som inte är ett stort fan av superhjältar så är ”fans av” en tråkig konsekvens av engelskan. Och en gammal käpphäst för undertecknad. Det vore bra mycket bättre med ”Båda två är stora superhjältefans” men en sån ordbildning skulle väl kunna få modern språkvård att tappa hakan. 

Det förekommer en stor hoper småskit i den vägen. Och räkna med att mycket blir otydligare framöver när det gäller att förstå innebörden i ett normlöst språk! 

”Det här är det enda jag har på henne”, sa rösten i radio och menade (vilket trots allt framgick av sammanhanget) ”det här är det enda jag ’vet om’ henne". Annars brukar denna konstruktion användas om något entydigt negativt. En sådan mening kan yttras av en polis i en kriminalserie, som exempelvis: ”Vad har du på honom?” Då menas att man undrar vad för brottsliga handlingar och liknande en person har på sitt tidigare kriminella cv. 

Med tanke på det ökande bruket av språkliga märkvärdigheter känner man av en viss segfärdighet. Och jodå, just det ordet användes i radio av en person som borde veta bättre, nämligen att det inte finns. Å andra sidan är det en jätterolig kombination, jag behöver ju inte vara surskallig jämnt!


PS Det är en himla tur att man inte har någon kommentarsfunktion!