fredag 5 april 2019

Det viktiga är inte ATT man beger sig - den stora frågan är VART

Då var det åter dags för den beska självkritiken: Har jag rätt eller fel när jag sitter här och hoar?  Ska man kanske inte vara ”så j-a noga”, som en och annan kan tycka att man är?

Vi återgår till paret "husera/hysa" som denna petiga sbråkmakare anser vara två skilda ord. Kanske inte väsensskilda, men ändå! En rundfråga bland vänner och bekanta ger en och annan frågande uppsyn: "De betyder väl samma sak?" Och ute i medieluften ser och hör man dem blandas friskt. I de vanligaste ordböckerna tycks dock "husera" ännu betyda ”härja, hålla till, vistas"! Och ”hysa” verkar ännu ha synonymer som ”ge husrum åt, innesluta, rymma”.

Likheten mellan orden tycks ställa till det, men skillnaden kan enkelt illustreras i meningen ”man hyser en person (eller katt) som huserar i ens hem.

En annan och på samma vis för mig störande historia är att allt fler säger: ”Ska vi bege oss?” och då menar ”ska vi gå/ge oss iväg?”

Men det är nog så att ordböcker ännu anser att det krävs ett adverb som beskriver saken närmare: ”Ska vi bege oss hem/bort/till stan/härifrån?”

Efter denna ytterligare prövning av begreppen avslutas den självkritiska hållningen för i dag: Här fortsätts att hysa, husera samt bege sig – vart är en öppen fråga.