lördag 6 april 2019

Vad ska man kalla all gammal föråldrad och avdankad skit?


Datera ett brev har man nån gång gjort. Det börjar dock bli så länge sen att man måste använda imperfekt (preteritum): man ”daterade” ett och annat brev. Eller så tidsbestämde (en annan betydelse av ”datera”) man något: en stol eller i stort sett vad som helst.

Bloggen har handlat om detta ord förr, men det finns alltid mer av allt. Frågan är hur man ska datera ordet ”daterad/t” som är ganska ungt i sin nya betydelse, ”föråldrad”, som i sin tur kom med i SAOL fr o m 2006.

Varför "föråldrad" plötsligt heter "daterad" behöver vi inte orda om, det är det gamla vanliga. Men så nånstans dyker det upp en mening som lyder så här: ”De känns inte utdaterade”. Som god samhällsmedborgare slår man även, i nyare SAOL, upp ordet ”utdaterad”. Detta visar sig också betyda ”föråldrad”! Det känns faktiskt lite kymigt.

I ett stort amerikanskt nätlexikon står att ”dated” betyder "old-fashioned". Men såväl för "dated" som ”outdated” ges även synonymen ”outmoded”. De här kan man väl på svenska ge ytterligare en synonym: ”inaktuell”.

Men nu är ju ”föråldrad” och ”inaktuell” två ord som med all säkerhet känns föråldrade och inaktuella för en nutidssvensk, så här presenteras – för första gången? – ordet ”utmoderad”.