torsdag 25 april 2019

Ibland kan det vara bra att tänka på språket och grammatiken

Det är inte svårt att vara samlare. Särskilt inte om objekten är tveksamma formuleringar från radio, tidningar och tv. Det kan handla om vad ens omgivning anser vara nästan finlir. Ta den här: ”Det var allt för kulturredaktionen”. En petig jäkel (den som här skriver) vill säga: ”Det var allt från kulturredaktionen”. Och så kan man lägga till ”för i dag”.

”Vi lägger för stor vikt …” bör ändras till ”Vi lägger för stor vikt vid.”

På samma sätt bör ”han lägger ett stort värde i” vara ”sätter stort värde på” eller ”fäster/lägger stor vikt vid

Ytterligare som sagts är ”Vi måste vara redo på”. Kalla mig grinig, men det heter ”vara beredd på” eller ”redo för”.

Ibland tror man sig vara ensam i sammanhanget. Tills man hittar sidan som heter ”Clio. Svenska som andraspråk. Mellanstadiet”

Under rubriken ”Små viktiga ord” står:

Heter det "Ge bollen till han" eller "Ge bollen till honom"? Vad är det för skillnad om du säger att du sitter "på bussen" eller "i bussen"?
Vi pratar och skriver ofta utan att tänka på vad vi använder för språk och grammatik. Men ibland kan det vara bra att tänka på språket och grammatiken. Det är till exempel bra när du lär dig ett nytt språk. Det är också bra när det är extra viktigt att du pratar eller skriver korrekt och tydligt. I skolan är språket extra viktigt till exempel när du redovisar något muntligt eller när du skriver en text.

Det är alltså en rekommendation till dem som har svenska som andraspråk. Man får hoppas att samma rekommendationer ges till dem med svenska som förstaspråk.