fredag 5 juli 2019

Berättelsen om Elisabeths surdegar och Olles stenar

”Surdeg”, sa Elisabeth, ”det är ju egentligen något positivt i dag”. Hon hade hört nånstans om att ett förlopp, det kan ha handlat om att ett politiskt beslut, stort bygge eller liknande, ”blivit till en riktig surdeg”. Det var ett kul och annorlunda synsätt. Å ena sidan betyder ordet ”gamla vanor och/eller dito föreställningar, problem man inte tagit itu med”, å andra beskrivs en verklig deg som utsatts för en långsam jäsningsprocess.

Det E särskilt tänkte på var det stora uppsving detta sätt att baka fått och såg själv surdeg som något bra. Googlar man på ordet så är det också mycket riktigt otaliga recept man får som resultat. Det är även kul att läsa det åtta år gamla inlägget hos Institutet för språk och
folkminnen om företeelsen ”surdegshotell”. I vilken mån dessa hotell fortsätter att frodas är i skrivande stund (klyscha!) obekant. 

Sbråkbloggen drar vidare till Olles stenar. Han hade hört en person efterlysa större engagemang i en viss fråga och yttrat orden: ”Det behövs, det kan välta sten!

Här är Olles egna funderingar som han skrev i ett mejl:

Att förflytta berg känns ju STORT (genom stark tro)
Att stjälpa stort lass är väl också en prestation (av liten tuva)
Men att ”välta en sten” känns inte som nåt storverk. Hur stor sten pratar vi om?