söndag 14 juli 2019

För den som till äventyrs undrar var orten Orten ligger

Slang brukade vara lätt att identifiera förr i världen, men nu börjar det bli svårt. Om jag fattat rätt så var slang länge något som ungdomar använde. Men i takt med människans ökande intresse att verka ungdomlig så kryper denna språkvariant upp i åldrarna.

Teknikspråk är också poppis eftersom vår samtid erbjuder utmaningar för folk i alla åldersgrupper.

Men slangen var det! Jag läste i bladet om ”en entusiast i Orten”. Eftersom det inte är allom givet att vara hiphop- eller rapartist (rap som i en sånggenre, alltså) så kanske inte heller alla läsare av ett sådant blad vet vad som menas med en ort som heter Orten.

Men det är bara ”förorten” som förkortats till ”orten” och även fått namnstatus med stor begynnelsebokstav. Man har länge brukat säga ”stan” och menat Stockholm, Gävle eller Kiruna om man bott där själv, men man har inte kallat den Stan.

Det här har givetvis amerikansk förebild. Först har vissa ungdomsgrupper talat om sin ”neighborhood” som ”the hood” – eller snarare ”Da Hood”. Även i Sverige.

Utan att vara expert i ämnet tror jag att det ”böjdes” på svenska och kallades ”hooden” eller liknande. Nu tycks det ha börjat översättas och det kanske ändå kan anses vara ett fall framåt att kalla förorten Orten. Men svårt att hänga med i vanliga tidningar är det.