fredag 12 juli 2019

Här följer granskning, fördjupning, underhållning och upplevelser

En annan slags nödradio
Bloggens utbrott igår handlade om förfärliga rubriker i tidningar. Det går att känna lika stor ilska av andra gammelmedier. Radion är ett. Mina ögon föll på några rader som kanalen P1 själv presenterar sig med:

P1 är talat innehåll om samhälle, kultur och vetenskap. Kanalen erbjuder nyheter och aktualiteter, granskning och fördjupning men också livsåskådnings-och livsstilsprogram samt underhållning och upplevelser till exempel i form av teater.

De flesta vet vad radio innebär. De som intresserar sig för mediet i fråga brukar också känna till på ett ungefär vad P1, P2, P3 och P4 står för. Inte vet jag hur det är med er, men själv skrattar jag åt formuleringen ”P1 är talat innehåll”. P1 är ett innehåll, hm.

OK och låt gå och låt oss även gå vidare: ”granskning och fördjupning” är en tvångsformulering som blivit vanligare sedan just granskning och fördjupning i hög grad försvunnit. Det var som när Posten (salig i åminnelse)
meddelade att portot sjunkit när det egentligen handlade om en portoökning. Med vissa abrovinker kunde Posten
nämligen få till det så. (Jämför med ”Frihet är slaveri” i Orwells bok 1984 från 1949). 

På något vis kan en del också må illa av en formulering som ”underhållning och upplevelser”. Men det gäller främst de mycket känsliga av oss som växte upp i ett andefattigt, socialistiskt och grått Sverige på 40-, 50-, 60- och 70-talen. Ingen fick vara glad, allt var grått och upplevelsefattigt. Flärd, glamour samt annat livsinnehåll lyste med sin frånvaro.