söndag 28 juli 2019

När det blir fel är de flesta snabba att skylla ifrån sig

Enklast att skylla misstagen på är värmeslag
Man är kokt (stekt, körd) utan korrekturläsare. Så även de som själva fuskat i branschen. En av bloggens läsare, A I (som är en människas initialer, det finns ingen artificiell intelligens där bakom) brukar höra av sig när jag slarvat. Man kan tro att en korrekturläsare inte släpper igenom egna fel, men där får man fikon.

Medveten om problemet med att läsa egna texter kan man läsa om och om igen och tro sig vara på den säkra sidan, men icke. Folk inom medie-(och liknande)branscher vet att texter alltid bör läsas av någon annan än skribenten. Jag läser vanligen blogginläggen flera gånger. Särskilt noga när det handlar om luriga ord eller uttryck.

Det slutar vanligen med att A I hör av sig. Och man vill skylla ifrån sig. Senast VISSTE jag att jag rättat till felet. Som var där ändå. Ja, då beror det antingen på trolleri eller värmeslag hos den som skrivit. Just i dessa dagar kan värmeslag vara den troligaste orsaken.

Mer kan inte sägas om felskrivningar. Det är ett känt faktum (i alla fall var) i nämnda mediebranschen att det går troll i rättelser.

Den roligaste jag hört (sann eller inte får man aldrig veta) var när en tidningsnotis från dagen innan "korrigerades" med orden: "Vi skrev i går att trappan var gjord av farmor. Det är givetvis fel, den är gjord av mormor."