måndag 1 juli 2019

Att tala som en kvanting* gör det inte särskilt lätt för lyssnare

Det är förstås inte riktigt comme-il-faut att klaga på andras språkbruk när man själv pratar som en kvanting. Å andra sidan är det väl precis vad alla kvantingar gör: man föds i en tid man inte bestämt själv, pratar som folk omkring en gjort rätt länge (så var det i alla fall förr) och försöker också förstå det nya språket. Om det då ser ut som nu blir man, som kvanting, arg. Inte på dem som talar det nya språket utan för att det ändras från dag till dag. Där bakom springer man och försöker att få tag i åtminstone svansen på språket, men det finns inget att gripa tag i ens!

Men det är inte bara dagens plastic-padding-språk som är svårgripbart, så är även ord av slang- eller dialektkaraktär.

Det händer att ord hoppar ur munnen utan kontakt med hjärnan. Ibland finns anledning att säga: ”Den här veckan är helt tjåkad för min del”. Eller så är det något annat som är ”tjåkat”.

Innebörden är dock klar: det betyder ”pressat, fullt, fullsmockat” etc. Ordklassen är alltid adjektiv/adverb, aldrig någon form som antyder substantiv eller verb. Som det senare, verb alltså (”vad någon gör”, som fröken i småskolan brukade säga lite hjälpsamt), tycks det ha använts på 1920-talet, då som s k fult ord. I alla fall hittar jag ”tjåka” på sajten ”Fula ordboken” med en innebörd som inte är svår att gissa sig till.

Googlar man tar räckan av betydelser aldrig slut: haka (som i haka i något), släpa, gnida, pina. Några användare avser ”käka” eller ”prata”. Det finns säkert fler. I mitt fall är det nog fråga om ett tidigt lånord från engelskans ”choke” med innebörden ”strypa”. Ordet förekom flitigt i min barndom när motoranvändare ibland såg sig nödgade att ”choka” – strypa tillförseln av luft.

Slangopedia säger att den som ”är helt chokad” är någon som har fullt upp. Det är alltså vad jag använt, inte någon slang som betytt andra saker!


* Kvanting betyder ”grabb” eller ”slyngel”. Ordet är mest (?) känt för att det förekom i Kväsarvalsen från 1898: En kvanting träder i salen in/för att fröjdas med fjällan sin...