lördag 3 april 2021

Den enkla maten kan visst vara simpel men också simpel!

”Ju simplare, ju enklare”. Frasen, känd främst hos äldre, står under uppslagsordet truism (på Wikipedia), ett självklart uttalande, och dessutom citat ur Johan Henric Kellgrens inte helt allvarligt hållna dikt ”Dumboms leverne” (1791). Huvudpersonen får ur sig många liknande fraser: en annan är "jag lever helst, när jag är till." Det är lätt att hålla med.

I det första citatet kan en som finns till 2021 upptäcka ett par saker som – i alla fall för några decennier sen – lärdes ut annorlunda i skolan. Vi fick röda bockar (kråkor då, blev det bättre?) om vi skrev ju…ju. Läraren skrev och strök under med rött: ”ju… desto”.

Och innebörden av "simpel" hade då betydelsen ”tarvlig”. Kanske även ”enkel”, men utan någon positiv bibetydelse alls. Nu har engelska ”simple” eldat under den eventuella, drygt 200-åriga innebörden ”enkel”. Ett barn sa sig gilla en viss pizzasort för att ”den är simpel och så älskar jag ananas”. Unga människor använder säkert ”simpel” överlag för ”enkel”, men många äldre anser det vara en fråga om tydliga stilnyanser.

Men hoppsan! Nu kommer ett påskbord i verkliga världen i vägen (hur många snålblåsigt kalla altaner och balkonger ska man fortsätta sitta på?) för detta bloggskrivande! Men den simpla vägen är bara beträdd med ett par steg. Det går m a o att förvänta sig fler tarvligheter.

Den här varianten skulle nog de flesta åldrar kunna enas om: simpel utav attan!