söndag 11 april 2021

Ska man snacka om folks privatliv bör ett hyfsat språk användas

Det ligger mycket i orden. (Stjäl gärna den djupa insikten och strö bland människorna.) Men det blir märkligt när ett vanligt verb, ”ligga” (se gårdagens inlägg), ändrar sin gamla betydelse för att istället innebära sexuell verksamhet. Uttrycket har tidigare behövt en preposition och man fick säga ”ligga med” för att göra sig förstådd.
 
Som om inte det vore nog. Nu har även den ordkombinationen, ”ligga med”, kommit att ersätta ”vara ihop/tillsammans med, dejta (om man anammat den amerikanska livsstilen) ha ett förhållande med, sällskapa”. Tror att jag i ett tidigare inlägg även föreslagit det numera åldriga ”kila stadigt”.
 
I en tv-serie diskuterade några poliser ett par kolleger, en man och en kvinna, som jobbade tillsammans på sina uppdrag: ”Ligger de med varandra?” Jag tycker att det är ett sorgligt språkbruk eftersom de ansvarsfulla snutarna egentligen ville diskutera det lämpliga i att ett par, alltså två personer som är ihop, också arbetar tillsammans – en diskussion som ofta hörs även på andra arbetsplatser.
 
Det dräller av folk som ligger med varann och inte är ihop. På samma sätt dräller det av människor som är ihop men inte ligger med varann. Hänger inte snutkollegerna med? kan man undra. Alla medier är fulla av inslag och reportage om folks sexuella vanor, nog måste dessa poliser ha ramlat över ett och annat i den vägen.
 
Egentligen bör man inte intressera sig så in i vassen för andras privatliv, men det är en annan sak. Om det fanns ett lika starkt engagemang för hur ens språkbruk såg ut  (och lät) när man beskriver tillvaron - ja, då skulle mycket vara annorlunda.