tisdag 27 april 2021

Fler folk eller mer folk? Som vanligt finner man svaret i Finland

Ja, gott folk, det finns så mycket att bry sig om, respektive skita i, så det är inte klokt! Så här sa en kaféägare (inget ont om denne, i talspråk skulle nog vem som helst kunna yttra samma sak): ”Vi vill att fler folk ska komma till fiket”.
 
Precis som med allt annat skulle det gå att leta fram grammatiska förklaringar, men – som ungdomen sa för 10 år sen – ORKA! Däremot finns ännu kvar minnen av vad som lärts ut till en under ännu fler decennier. ”Eller vad som är rätt”, som man frestas att säga, tills den obönhörliga repliken faller (den kan komma från ”språkvården”): ”Det finns inget rätt och fel!”
 
Säger man ”det kommer mer folk i morgon”, är det även mer rätt, hävdar jag djärvt. ”Fler folk” i exempelmeningen betyder att man önskar att spanjorer, nepaleser, norrmän, bolivianer och andra folk ska hitta till ens kafé. Det vore förstås ännu bättre, men så var antagligen inte tanken i pandemitider. Nu googlade jag i alla fall och se så lätt det är!

Mer eller mera ska du använda när det handlar om en mängd, alltså något som inte går att räkna: Jag vill ha mer(a) mat.

Fler eller flera ska du använda när det handlar om ett antal, alltså något som du kan räkna: Jag vill ha fler(a) vänner. Vi kan erbjuda fler(a) lediga jobb.

”Ofta fungerar både mer och fler”, får man också veta. Språkkänslan brukar leda en rätt. Vem står då bakom en så pedagogisk och enkel förklaring? Jo, det gör Mediespråk.fi – språkråd för de finlandssvenska medierna.

Här kommer nåt jag sagt förr: Finland är inte landet fyllt av lingon och morän, men det är (förlåt språkbytet) ”the country where I want to be”. Den som inte hört den kända låten kan googla orden ”Monty Python Finland” och lyssna på andras hyllningar till landet i fråga.