fredag 2 april 2021

Inte hade man hört talas om att folk i det här landet korrigeras

Efter en utflykt i de kulturellt högre sfärerna är det tid för lite människoförbättring i god auktoritär anda. Men som alltid är problemet: Vem är domare? Vem ska bedöma om man blivit ”allmänt förbättrad”?
 
Va? tänker läsaren vars ögonbryn (om konstigt ditritade eller ej) är höjda. Förklaringen är enkel. Som vanligt handlar det om språklig vanmakt. Först måste lite gammal skit upprepas: Den som skriver denna blogg äger ett litet mått av utbildning i ämnet, men har f a arbetat med det som är vårt lands största officiella språk. Långt från att vara expert, än mindre språkvetare, vill jag snarare kalla mig ”småretad”.
 
Med en sådan brasklapp i handen går vi över till den lapp man erhåller vid covid-provtagning. Där står: Du kan återgå till arbete eller skola när du känner dig allmänt förbättrad samt varit feberfri i 48 timmar.

”Allmänt förbättrad”. Det är nog många som går på den finten, men en människa som är ”allmänt förbättrad” har genomgått helt andra saker än sjukdomar.
 
Man kan förbättra sina odds, möjligheter, chanser. Mycket annat kan också förbättras: luften, handhygienen, parkeringssituationen. En allmänt förbättrad människa är naturligtvis något man kan hoppas på, men en sådan förbättrad person kanske inte blir bättre från sin sjukdom.
 
Särskilt 1177 skriver ”allmänt förbättrad”, vilket bidrar till att något annat, språket, blir allmänt försämrat. Vad 1177 borde skriva är ”friskare, kryare”, eller helst av allt det enkla ”när du känner dig allmänt bättre”.
 
Så här glider språket i väg med såväl människornas som det allmännas goda minne. I morgon blir det mer av allt enkelt som far all världens väg.