söndag 20 november 2022

Ja, så fick man plötsligt ett nytt område – klimatet – att snöa in på!

Uppenbarligen är begreppet ”klimatförnekare” etablerat ända in i samhällets alla skrymslen. Men går det att säga så? Gudsförnekare är en annan sak, åtminstone för gudsförnekarna eftersom de avvisar tanken på en gud. ”Klimatförnekare” – då kan man väl även vara väder-, storm- och regnförnekare?

Men kör i vind då, "klimatkrisförnekare" är väl för långt. Hur som helst gick jag till botten med ”väder” och ”klimat” och hittade följande angående skillnaden på de båda:

Väder syftar på atmosfärens aktuella tillstånd, det vi påverkas av just nu, temperatur, molnighet, nederbörd, vindstyrka m m. Klimat är däremot ett långsiktigt genomsnitt av vårt väder och av förekomsten av extremt väder, till exempel värmeböljor eller sommartorka.


Med väder och vind samt klimat som bakgrund kommer här ett par citat. Först ut är en forskare: ”Alla är överraskade över att det gått att skala upp sol och vind”. Jag översätter: ”att man lyckats öka utbyggnaden av sol- och vindkraft”. 

Och så ett stycke ur en väderrapport som förmedlats via TT till dagstidningar där texter tas in utan att någon blinkar:

Under fredagen väntas temperaturen droppa till strax under det normala för årstiden i södra Sverige med minusgrader.

Det är konstigt formulerat och dessutom "sjunker" eller "faller" svenska temperaturer. De kan även "gå ner”. I engelskspråkiga länder används ”drop”. Eller ”fall”. Och därmed är vi inne på det riktigt luriga: om svenska temperaturen tidigare kunnat ”falla”, vad får den då att numera ”droppa”, när även språkliga förebilden nr 1 har "fall"?

Droppar gör det från taken när snön smälter.