onsdag 2 november 2022

Det mesta av det ”mänskliga” är mig främmande. Som det blivit

Hänvisar till gårdagen och ormen som återfanns. Tidningsrubrikerna löd, på utrikiska, ”We got him”. Det betyder ”vi fick honom”. I Skansens pressmeddelande stod det kärvänligare ”We got him back”, alltså ”Vi fick honom tillbaka”.

I mitt huvud skramlar det till: Hm, ”We got him”. Jodå, det ante mig. De tre orden utgör ett ”mem”, får den som googlar veta. Och Wikipedia berättar att den lilla frasen kan härledas till vad som sas vid infångandet/dödandet av Saddam Hussein och Usama bin Laden samt någon våldsverkare ytterligare.

Ordet lär ha myntats av evolutionsbiologen m m, Richard Dawkins, och Wikipedia citerar ur en av hans böcker som föklarar mem så här:

En ur kulturarvet utbruten enhet, hypotetiskt sett analog med en specifik gen, och lydande under samma naturliga urval beroende av sina fördelar inom den egna idéfenotypen för sin överlevnad och utbredning i kulturmiljön".

Sen fortsätter Wikipediatexten: "Som exempel på mem gav Dawkins melodier, slagord (catch-phrases), trosföreställningar, klädmoden, sätt att tillverka krukor (ways of making pots), och tekniken bakom byggandet av valv."

Språkrådet har en mer lättfattlig beskrivning av begreppet:

Ordet mem (på engelska meme) skapades ursprungligen som en kulturell motsvarighet till biologins gen. I allmänspråket används internetmem och mem framför allt om en viss sorts skämt och bilder som sprids i sociala medier. En vanlig typ av mem är att man tar en bild som förses med en text, och sedan plockas memet upp av någon annan som varierar texten.

Citaten här ovan får marken att rämna under ens fötter, himlen att falla ner och allt mänskligt på en sekund förtvina och dö. Döden dö. Om orden ”we got him” är ett mem så kan jag nämna fler: ”Fan, kaffet är slut, pelargoner tål ner till minus fyra, man ska ha husvagn, sommarförkylningar går aaaldrig över”.

Gode gud, varför härma en värld som redan finns? (Det var också ett mem.)