onsdag 30 november 2022

Fallen kvinna som snabbt erhöll insikter av de mest skilda slag

Nej, det går inte att låta bli. Skrivandet är ett missbruk, men går trögt just nu. Förklarades igår: ”axel åt h-e”. Vilket föranledde ett par funderingar kring ordet mitella. Glöm mitellan. Läkaren skrev i sin ”utskrivningsinformation” att ”slyngan” skulle bäras i fyra veckor”. Till omgivningen sa jag att ”hahaha, läkaren har kallat mitellan ”slynga”. Informanten A föreslog ”slyngel”, vilket inte passade. Och M tyckte ”slyna” var bra. Mja. Vid sidan av ”slinka” kan det ändå funka som synonymförslag till dem som kallar andra för ”hora”. För omväxlings skull, åtminstone

Här kommer ett gott allmänråd: Tro aldrig att det är du själv som har rätt! ”Slyngan” i de tre stora ordböckerna har med slinga och ögla att göra. Verbet ”slynga” betyder "fläta snodd eller band med hjälp av gaffel". Jag brukar kolla först, icke denna gång.

Många ord på ”slyng” är släkt med ”sling” och ”slink”, t ex sånt som slingrar sig undan (ormar och bedragare). "Slinker” gör prästens lilla kråka etc.

Intressant är att ”slyngel” är enda manliga exemplet (som börjar på "slyng") för varelse med dålig vandel (tack igen, Tidöavtalet, för aktualisering av ordet!). Och då är det som vanligt en lite halvjovialisk typ som beskrivs: ”person med låg samhällsställning: tölp eller grobian”.

Slinkor och slynor, däremot, lever mer fördärvliga liv än så. De är lättfärdiga slampor som ”ränner efter manfolk”, de är gatflickor och prostituerade. Män med samma hobbyer kallas "don juan", förklarat som en ”oemotståndlig kvinnotjusare eller förförare”. Det finns en bra låt om detta: Donna Juanita, ur Spader Madame av Hasseåtage, sjungen av Monica Zetterlund.