söndag 6 november 2022

Inget är för stort, litet, enkelt eller för knöligt för att undra över

Alla träden i den här skogen har knotiga stammar

Några exempel ur min fatabur – de är så vanligt förekommande att de varit med i denna blogg förr – lyder: ”Båda grupper i sin klass kämpar bra”, samt "Alla lärare på skolan är oroliga”.

De hör till kategorin ”Inget stort problem” men likafullt även kategorin ”Öh?”. Själv använder jag bestämd form efter ”båda” och ”alla” som är totalitetsbetecknande adjektiviska pronomen (lärde jag mig nyss av Wikipedia och glömmer jag snart igen).

Här kan man misstänka att dialekter påverkar och inte för att jag har en aning om varför så tror jag att skåningar föredrar obestämd form. Men hur långt kan man gå i språkliga petitessers fotspår? Jo, rätt långt. Jag finner en undran om detta i Frågelådan (där folk från Språkrådet svarar): ”Kan man använda både bestämd och obestämd form efter båda, heter det båda sidor eller båda sidorna?”

Svaret är att det oftast används med ett substantiv i bestämd form, ”båda böckerna, båda sidorna”, men att ”vissa substantiv kan stå i obestämd form efter båda. Särskilt gäller det orden sidor och håll: Vi tittade noga åt båda håll/båda hållen.”

Egentligen ville jag bara meddela att fler än jag håller på med ”Bestämd eller obestämd form?” Jag hittade en kandidatuppsats från 2009 med just den frågan som titel, underrubriken löd: ”Om substantivets speciesform efter alla”