torsdag 10 november 2022

Och i dag tar vi och betraktar motsatsernas motsats extra noga

”Vi har hört två ganska radikalt motsatta åsikter”, sa programledaren i ett radioprogram där två personer ur allmänheten yppat olika ståndpunkter i en fråga. Bara en av de två var kvar i luren och protesterade våldsamt: ”Radikalt!?”

Reportern fick ändra frasen till det man vanligen hör: ”diametralt motsatta åsikter”. Det här är knepigt och jag har slagit och slagit. ”Diametralt” kommer, inte oväntat, från ”diameter” och meningen är väl att åsikterna (eller vad det nu är) befinner sig i vardera änden av diametern.

Förstår jag rätt betyder diametral redan i sig ”motsatt” så ”diametralt motsatt” blir väl en tautologi: ”motsatt motsatt”, som egentligen borde upphäva sig själv? Möjligen är den lika vanliga frasen ”rakt motsatt” sannare.

Å andra sidan, googlar man ”radikalt motsatt” har även det många ”brukare”, som språkvetarna säger. Men tillbaka till det lilla kammarspelet i radion. Personen som reagerade på felsägningen ”radikal” utropade vredgat: ”Kallar du mig radikal?”

För lyssnaren blev det än mer intressant. En ”radikal” uppfattas i de flesta fall som någon med stark vänsterlutning, men slår man upp ordet står i SAOL: ”grundlig, genom­gripande; politiskt långt­gående”​ och i SO: ”som i grunden vill förändra sam­hället vanligen (men inte nöd­vändigtvis) i socialistisk riktning”.

SAOB förklarar ordets grundbetydelse som ”hörande till eller utgörande någots ursprung eller rot” och eftersom ordet radikals rot är latinska ”radix” med innebörden ”rot” så kommer vi knappast djupare. Radikal kan man alltså vara åt alla håll som finns. Däremot blir väl programledarens kombination av ”ganska radikalt” aningens rotlös (jamen, förlåt, då!).