tisdag 7 februari 2023

De med egna idéer om språkhantering kan få billig underhållning

Men min läggning är det lätt att skratta åt sådant som kanske många inte bryr sig om, ser eller hör. Det kan gälla exempelvis rubriker eller ingresser som stämmer dåligt med artiklarna de hör till – eller ämnesord i mejlen som stämmer dåligt med innehållet.

Från ett elbolag kom ett mejl med ämnesraden ”Nyheter och erbjudanden från XXX.” Väl inne i meddelandet står den första raden med jättestora bokstäver: ”Vinn ett par skidglasögon”.

Utan utropstecken, t o m. Det är ett av alla exempel på billig underhållning som vederfars en del av oss. Ett annat mejl från en lågpriskedja ropade ut ”Sista chansen att ta del av förturen av Black Week”. Först dök Black Friday upp i våra liv (från USA) och utökades snart till Black Week. Och nu kom alltså även en förtur till Black Week.

Hur ska man förklara en sådan humor? Tror det har att göra med att man nästan kan höra hur en person som skriver sånt snor sig som en svimfärdig snok (som C brukade säga) för att få till något riktigt slagkraftigt.

Och så sitter språksadister som en annan och flinar! En mening som också var rolig löd ”Det här är en garant för att genomföra detta”. Även om personen menade ”garanti” är konstruktionen märklig.

Slutligen en variant på vad radio- och tv-journalister kan säga när de, i sin tur, avslutar sin sändning. Ofta har jag klagat på det nya ”tack/hej för nu”, men den roliga hälsningen löd denna gång: ”Och med det önskar jag en god middag!”

Ens egna språkspröt är antagligen ett stycke utöver det vanliga, men jag hade inte reagerat på att önskas ”en god natt”, det låter ändå som en trolig sak att säga. ”En god middag”, klingar knappast som en vanlig avskedshälsning utan går snarare in i folks kök och lägger sig i maten.