tisdag 21 februari 2023

Dagens fråga: Vad höll politiker för slags tal innan de höll linjetal?

Undringen infann sig just i dag, för då höll Putin ett ”linjetal”. Men det har varit många under åren – från alla möjliga länder – som hållit linjetal. Det låter egentligen inte konstigt: man håller ett tal där man berättar om vilken linje, vilka mål eller liknande man har för framtiden. Det är mest politiker som håller linjetal, förstås.

Men som man (jag) nu är funtad går man till botten med linjetalen och finner att de dök upp i SAOL:s upplaga 2006. Ja, och då inställer sig frågan: vad för slags tal höll politiker före 2006? Kollar även vad SAOB säger om saken. Där blir det spännande!

Artikeln om ordet ”linje” med diverse sammansättningar skrevs 1940 och i den ges för ”linjetal” förklaringen ”geometrisk progression” med hänvisning till Swedenborg (1718). Jaja, bästa läsare, var inte rädd, jag vet att vi talar om olika slags tal.

Men det finns också en jädrans massa linjer i språket. Man måste vara både blind och döv för att ha missat alla röda linjer som i likhet med linjetalet håller hus inom politikens väggar. Det handlar alltså inte om de röda linjerna i Stockholms tunnelbana eller båttrafiken i Östergötlands skärgård.

Och så har vi strecken! ”Vi drar ett streck där”, säger talande mediefolk och menar att ”vi får ta och sluta nu”. Ja, existerar uttrycken är det väl bäst att anamma dem, som så många så beredvilligt gör: Jag m a o drar ett streck här, bland linjer och andra geometriska progressioner.