torsdag 2 februari 2023

När man minst av allt anar slår det poetisk-filosofiska språket till

Nu är bloggen inne på begreppet ”less is more”. Säger man det på svenska skulle en del skratta ihjäl sig: ”mindre är mer”. Jodå, lugn, jag är bekant med den bakomliggande teorin och begreppet, men EGENTLIGEN skulle det gå att säga på svenska, eller hur?

Det som avses här och nu (tänk om folk kunde sluta säga ”här och nu”, en överinformation av stora mått) är bara att jag tar den enkla vägen, skriver ner (eller upp!) några samlade meningar och försöker låta bli att kommentera så mycket.

Många sidor om skillnaden...

Man ska ju låta folk skapa sig en egen åsikt, vad sågs om ett sånt här yttrande: ”Det här indikerar ju på vad folk lite känner just nu”? Eller ”de lever på små marginaler”. Just där måste jag hålla i mig för att inte ställa frågan om marginalers oliks storlek. Jag måste även låta bli att påstå att uttrycket brukat heta ”leva på marginalen”. Annars borde man väl säga ”leva med små marginaler”.

I gömmorna finns också: ”Under rådande omständigheter så är alla uppträdanden och event satta på is”. Ska inget antyda, men visst ser man det framför sig?

Nu kommer favoriten: ”Det finns många sidor om skillnaden”. Det är inte främst en ordningsam häxa inom mig som aningens illvilligt återger en sådan (autentisk) mening. Nej, lyssna på den: Det finns många sidor om skillnaden! Ibland är språkliga konstigheter såväl poesi som filosofi.