tisdag 28 februari 2023

Ett användbart språk är såväl need to have som nice to have

Barn måste läsa. Så lyder ett vanligt stridsrop. Frågan är om det är sant. Vad de däremot måste – nej, det är omgivningen som måste– är att ha ett vackert och funktionellt språk omkring sig. Hur mycket som än talas om språkets roll för barn, vuxna och, inte minst, dem med ett annat modersmål i botten, så gäller det oftast mer ytputsande än något som går på djupet. Om nu många tycker att det ”bra” språket är viktigt bör lika många föregå med gott exempel.

Det ständiga inflödet av modeuttryck, engelska – mer eller mindre förvrängd – samt det som nämndes i går, ”företagsflosker”, skulle kunna dämpas av dem med utbildning, kunskap och andra möjligheter: då vore mycket vunnet.

Tyvärr hör jag det motsatta: äldre använder med förtjusning allt nytt, förmodligen mest för att visa sig ”hänga med”. De som säger att ”språk förändras alltid, förstår du”, måste väl för tusiken inse att det aldrig gått så fort och varit så förödande som nu.

Har sagt det förr, jämför gärna med klimatförändringar och deras konsekvenser. Så här sa en intervjuad politiker: ”Det finns saker inom sjukvården som inte är need to have utan nice to have, saker man är med på utan att de basala funktionerna ruckas”.

Betrakta språket i meningen och för all del även innebörden.