onsdag 1 mars 2023

Vart ska man vända sig bland budskapen? Vad ska man tro på?

Att språkets innehåll kan påverkas av att uttryckssättet är felaktigt säger sig självt. Mycket i den här bloggen går ut på just detta: att ”vanliga” nyhetsmedier inte är tillförlitliga p g a osäkerheten hos läsare/lyssnare som gång på gång får erfara hur det viktigaste kommunikationsmedlet språket svajar.

Men ibland är det andra tveksamheter som får en att tvivla. Det här är inget att göra stor sak av, och exemplen är inte hämtade ur samma tidning, men i en av dem stod ”Experter ser lägre prisökningar framöver”. Jo, konstruktionen är lite kul, man får tänka efter ett tag, det är väl det där med ”lägre ökning” som ställer till det.

Hur som helst läste jag dagen efter i en annan tidning att ”Allt blir dyrare igen”. Ja, tänkte jag, dyrare – men med en lägre prisökning än experterna ser framför sig. "Ser framför sig", ja, där far tanken iväg till en konstruktion med "sig", mer om den senare. 

Genomtröskad, fast utan lösning, är diskussionen om de, dem och dom. Under senare tid tycks inte svenskar klara av distinktionen – trots att den finns i engelskan! Det kritiska är de och dem, på engelska they och them. Sen har vi förstås ett ”dom”, men lära sig att bara använda "dom" i talspråk och ledig text behöver man väl inte vara någon Einstein för?

Som sagt, angående den nya stora stötestenen "sig", får den anstå till i morgon. De här bloggtexterna har en tendens att bli långa och lite väl pladdriga. Punkt.