torsdag 2 mars 2023

Champinjoner förvaras i sin förpackning, ytterst sällan i deras*

I går utlovades den spännande fortsättningen om reflexiva pronomenet ”sig”. Upprinnelsen till den senaste iakttagelsen var när en mycket erfaren radiojournalist intervjuade en politiker om den ekonomiska framtiden och sa: ”Min fråga är om du ser något framför sig?”

Lyssna nu noga! Individer ska inte hängas, målet för bloggens klagomål är det sammanlagda ointresset hos s k bildat folk och dem med ansvar för kommunikation gentemot allmänheten.

Detta fel använda ”sig” har jag hört många gånger samt anser det vara ett oerhört märkligt misstag p g a dess ”vanlighet”. Som äldre person med tilltagande gaggighet, bl a, bör inte undertecknad ha åsikter om vad som halkar ur folk, men DETTA ”sig” är obegripligt.

Det används enbart i tredje person: han/hon/den/det/de skadade sig. För andra pronomen i samma läge används objektsformen: jag skadade mig, vi – oss, du – dig, ni – er. Sånt kan de flesta utan att känna till vad det heter grammatiskt.

Possessiva pronomenet "sin" är än mer utrotningshotat. I en text om hur man förvarar champinjoner stod: "Champinjoner mår bäst när det är lite kallt. Förvara dem i deras förpackning i kylskåpet". Och på ett annat ”svampställe” illustrerades de/dem-dilemmat: ”Undvik att låta de bli fuktiga”.


*Är det någon som INTE hör det orimliga? I vems förpackning?