lördag 11 mars 2023

Har månne Greta Thunberg burits bort på andra ställen än i Oslo?

Engelska måste inte alltid vara inblandad i tvivelaktiga meningar och ordkombinationer: det är lätt att få spader av det man läser och hör hur som helst. I dag ska ett par lattjolajbanrubriker skärskådas, först ut är en som var ”titel” för ett radioprogram.

Havet – en källa till våg av ny energi

Vad det står är att havet är grunden – eller låt gå för ”källa”, då – för nya, populära, sätt att utvinna energi på. men det är en smaksak: är man känslig för överlastade tilltag eller ej? Med ”hav” som huvudord blir de bildliga uttrycken ”källa” och ”våg” lite för mycket i samma mening. Men, som sagt: smaksak! Och förresten ska kanske inte undertecknad ha en sån åsikt: ibland drivs svulstigheten långt även i denna blygsamma och beskedliga blogg.

Här en tidningsrubrik som får en del att dra på smilbandet:

Greta Thunberg bortburen i Oslo

Man förväntar sig en förklaring i stil med ”bortburen vid sittdemonstration" eller så. Om man upprepar rubriken ett par gånger med andra orter hör man det komiska: Greta T bortburen i Luleå, Greta T bortburen i Wien eller Shanghai. Men kanske är det bara jag som skrattar?

Det sista exemplet känner man igen från den stora uppsjö rubriker som brukar höra till ”sidoläsning” i kvällstidningar och likartade publikationer:

Så känner du igen 5 kvinnliga psykopater

Här beskrivs antagligen fem kännetecken som är typiska för kvinnliga psykopater – om de nu skiljer sig från manliga dito. Meningen är felkonstruerad på ett sätt som är nästan omöjligt att beskriva eller reda ut. I vilket fall som helst låter den mycket rolig.