torsdag 16 mars 2023

Hemma är skönast på jorden, särskilt när någon vänt på tomten


Kan inte släppa mäklarsvenskan än, även om den är så uppenbart skruvad och, måste man säga, lögnaktig. Men den är långt från ensam med detta i superkommersiella syften. Och på tal om ensam, över till en mäklarannonsrubrik: ”Bli ensam med detta boende”. Förlåt en amatörtänkare, men vem vill inte bli ensam med sitt boende? En familj kan få vara med och bo, en sambo, fru eller hund, men i övrigt vill man väl inte ha andra i sitt hem?

Jodå, jag kan tolka mäklarspråket – ingen annan bor så flådigt, betyder det. I alla fall inte i ett dylikt ställe, även kallat ”ett boende i särklass”. Här ytterligare del av beskrivningen:

Att den tillhörande terrassen med sin vinterträdgård är något som särskiljer detta boende från många andra kan ingen gå miste om.

Ingen tar väl heller miste på att uttrycket ”gå miste om” är fel här? Såna här aktstycken får en att tänka på filosofiska riktningar som konstruktivism: en kunskapsteori som säger att kunskap konstrueras och således inte är någon avbild av verkligheten (Wikipedia).

Mäklarsvenskan ligger också nära konstriktningen dadaism, som ”kan ses som en mer handgriplig protest mot kulturens inlemmande i den sociala hierarkin” (också Wikipedia).

Inte nog med det, en annan annons uttrycker en handgriplig protest mot själva naturen och dess väderstreck, där presenteras en ”södervänd sjötomt”. Fundera på det en stund: Vem vänder tomterna? (Travesti på känd sång.)