torsdag 14 september 2023

Upp flyga orden, men frågan är: kommer de att stanna i det blå?

bild: Fey Marin, Unsplash

Säga vad man vill om samtidens nya vägar – bra och dåliga, smala och breda – men många ord får man lära sig! Det tog ett bra tag att obehindrat kunna tala om statsepidemiologen. Knappt har man fixat det så dyker statsepizootologen upp. Krävande värld.

Men en annan som uppehåller sig på avstånd från krig, miljökatastrofer, pest och kolera, sitter och ägnar sig åt den inte lika livsfarliga och mindre braskande språkförstörelsen. Anledningar till det går att finna varje dag.

Min håg står till såväl gnällandet som anpassandet. Mja, det sista är det si och så med, men det kan vara kul att lära sig tugget som används på samhällets alla plan. På tal om plan: Tog inte bloggen nyligen upp det där med att så mycket ”flyger” i dag? Inte den gamla vanliga sanningen att så MÅNGA flyger (trots rådande klimathot) utan att idéer, tankar och satsningar flyger.

Så snart man lagt märke till saken hittar man meningar som: ”Samtidigt är det i ett volatilt och på alla sätt mycket oförutsägbart säkerhetspolitiskt läge varje regerings skyldighet att blablabla”: Volatil är i vår tid (särskilt den pekuniära delen) ett ord som flyger. Hur länge vet man aldrig, men det kommer ju från volare, latin (och italienska) för flyga, så...

Sådär knyts det förflutna och nuet ihop, fast jag ger mig attan på att volatil-människorna inte kan tralla på den stora schlagern Volare.