lördag 17 februari 2024

Anta utmaningen och måla en tavla av ”därav, varav” och ”givet”

Som om denna blogg inte redan vore en plåga – men likt världsläget kan den bli värre och värre. Äntligen tog jag mig samman för att leta upp stället där man kan få veta hur ofta enskilda ord förekommit i svenska dagstidningar. Det var inte svårt, efter en vink (”hint”, säger svensken) från en klyftig människa var det bara att sätta i gång.

"Därav" - sjunkande eller uppdykande skepp?
Den formidabla tjänsten (vet säkert många
av bloggens läsare redan) finns hos Kungliga Biblioteket och heter Svenska Dagstidningar. Man skriver in det ord eller begrepp man undrar över. Då får man bland annat tydliga stapeldiagram över ordets förekomst under
de senaste hundra åren. Undertecknad jublar. Tjänsten är stängd fram till 21 februari, men av någon gudomlig anledning hann jag se några för mig intressanta staplar.
 
"Varav" - Söder höjder?
Vissa ord har ökat enormt, och på ett sätt som förvånat mig. Av bilden med en tydligt växande stapel (överst) för ”därav”, tidigare mer byråkratiskt än folkligt, skulle man kunna måla en tavla, slog det mig. Ett sjunkande fartyg? Men eftersom ”därav-et” ökar så markant i vår tid skulle man kanske, hoppfullare, se det som ett oerhört långt fartyg som tornar upp sig ur horisonten.
Mellersta stapeln, för ”varav”, skildrar
den märkligt ökande användningen – ofta 
hos ungdomar, har jag märkt. Tavlan kunde vara Söders höjder i Stockholm samt ett 
Dubaitorn. Den sista (och understa stapeln) visar framgången för ordet ”givet”, i var nutidspolitikers mun. Tja, även den visar en silhuett, horisontlinjen (skyline, på svenska), hos många svenska städer. Fast ”kyrktornet” tycks vara åtminstone dubbelt så högt som normalt. 

Begrunda dessa staplar.