måndag 26 februari 2024

Ens ambition att förstå den nya världen svämmar över alla bräddar

Med all säkerhet var det många som inte höjde på ögonbrynen av de ord som användes i radioinslaget om gullighet. Det här är tredje inlägget i bloggen och här fortsätter översättning av de (för mig) okända begreppen.

Online everyone is a girl, sa experten och menade att det är flicklighet som driver mycket av internets kulturer (andra sköts av mycket grov humor och pornografi!) K-popen är stor (koreansk pop) liksom kawaii-, anime- och fandom-kultur.

Japanska soptunnor i kawaiistil: Martin Lewison, Wikipedia
Om kawaii-kulturen skriver Wikpedia: En observatör från en annan kultur finner ofta denna gullighet fascinerande och ibland konstig eftersom japaner använder den inom ett mycket brett område, där det i andra kulturer skulle anses juvenilt och omoget. Japanska tecknade serier kallas manga, tecknad film anime (av animerad).

Fandom är en ”kollektiv beskrivning av den gemenskap som uppstår när folk samlas och entusiasmeras kring något”. Soft power projects är rörelser som vill gå framåt med mjukhet snarare än hårdhet och våld.

Flower boys betecknar följdriktigt pojkar/män med extra ”mjuk” uppenbarelse, hövligt uppträdande och passande kläder samt makeup. M a o motsatsen till toxic masculinity, alltså ”giftig maskulinitet”. Gullighetssträvan ger, sägs det. upphov till anti-toxic-masculinity och anti-queerness. Queerteori är samlingsnamn för kritiska perspektiv på sexualitet.

Säg inte att det inte är jobbigt för en åldring att förstå nya språk, hur gulliga de än må vara.