tisdag 13 februari 2024

Sbråkbloggen: Minsann, framtidsplanerna fortsätter formera sig

Nej, jag är uppenbarligen inte klar med ”min” dagstidning, särskilt rubrikerna blir konstigare och konstigare för varje dag. Och, skrev jag det inte i går, förresten? Att alla medier börjar efterlikna varann på ett populistiskt sätt?

Men se på tusan! Nu använder jag ”populistisk” som man inte längre gör, om man jämför med för sådär 30–40 år sen. Då ansåg fler än jag att populism innebar att medier strödde förenklade och publikfriande ”nyheter”, tv-såpor och annat lättsamt omkring sig. Nu används ordet uteslutande om s k extrema högerpartier (kanske i vissa fall vänsterditon). 

Jag tänker i denna högst sakliga, vetenskapliga och objektiva blogg genomföra en diskussion med den gamla innebörden av ”populism”. Braskande rubriker, ogenomtänkta rubriker (och texter), diffusa utav bara den – utan stringens men med stora mängder populistiskt tilltal. Så vill jag påstå att några s k tabloider (kvällstidningar) ofta höll/håller på. Det fanns dock andra medier som fram till nyligen höll fanan högt. Men nu skriver en av våra största tidningar så här:

Kriget mellan Israel och Hamas

Uppgifter: Biden kallar Netanyahu för skitstövel

Allvarligt menande medier ska uttrycka sig bättre. Vaddå ”Uppgifter” och sen ett kolon? Och vaddå själva ”nyheten”, att nån kallas skitstövel? Finns det kvar någon journalistisk utbildning? Finns det kvar något språk att uttrycka sig på?

Måste fundera på om det inte vore bäst av avhända sig prenumerationen snart. Material till bloggen finns hur som helst överallt. Och hittar jag NÅGOT som inte går att skrika om och klaga på så tänker jag berätta det.