tisdag 20 februari 2024

Sbråkbloggen måste nog skrädda upp sig och bli lite mer skillad

Bloggens förråd av engelska som på längden eller tvären knölat sig in i svenskan kommer svårligen att sina. Tvärtom blir det mer, måste man befara när man läser tidens tecken (kan även kallas ”täcken” eller ”töcken”).

Naturligtvis rör sig merparten av svenska utrikeskorrespondenter på engelska. Givetvis! Men det skapar ändå förvirring när de översätter uttryck och idiom som gemene man (och den lika gemena kvinnan) inte kan förväntas härleda i sekunden.

En sådan – i grunden mycket skicklig – korrespondent sa något om en situation som ”skräddades upp”. Såvitt jag förstår betyder uttrycket något i stil med vårt ”skräddarsydd” – vilken inte nödvändigtvis handlar om kostymer och klänningar.

En förklaring på engelska är ”to adjust something to suit a particular need or situation /…/ services are tailored to clients' needs”. Reporterns ämne var utrikespolitik så det handlade väl om strategiskt arbete i något krig. Men översätts engelskas ”tailor upp” med ”skrädda upp” kan man inte begära att kreti och pleti genast ska tänka ”skräddarsy” i sin bildliga betydelse. Svårtsvårt, det här blir inte på långa vägar ett språk för en stor befolkning, utan endast för dem som sitter och luskar fram vad som eventuellt kan menas.

Ett uttryck där halva ordet är engelskt och halva svenskt höll på att få mig till the tipping point (skämt…) häromdagen: ”Skillsträning”. Det tycks mest användas för sporter. Hör här vad ”Skills Academys” uppdrag är: att dramatiskt förbättra teknik, utförande och engagemang hos alla fotbollsspelare oavsett kön eller ålder. Att genom den absolut senaste tekniken flytta fotbollsspelare framåt när det gäller perception, teknik, fysik och speluppfattning.

Likadant för hockey: ”Basic Skills som utvecklar kontroll, balans och glid blandas med mer avancerade kombimotoriska övningar”.

”Skills”, ifall nu nån inte vet, betyder ”skicklighet”. I sista exemplet kan man säga "grundkunskaper" för ”basic skills". Men hur skulle det låta? Skills på er alla!