måndag 12 februari 2024

Varför är den gode dum och den kloke ond? Varför är allt en trasa?

Ska det här bara hålla på så här? Som vanligt tänker jag på mediernas slappa hållning. Varför får ren och pur skit så mycket utrymme i dag? Känner de inget ansvar, de bövlarna? Som läsare, lyssnare och tittare drabbas man av svår raptus när alla medier – särskilt i tider av melodifestivaler – vrålkramar artister av sådant slag som inte känns så förebildliga för ungdomen. Annars går det bra att vara beskäftigt pk-istisk!

Himla tur att denna blogg inte har kommentarsfält, det skulle i så fall svämma över av skarpsynta kommentarer som: ”Så har det aaaalltid varit, att äldre generationer klagar på yngre”. Men den mänskliga urblaskning som nu sker har ingen likhet med flydda dar. Punkt.

Och går man utanför de fyllda nöjesarenorna firar nyss nämnda medier andra bottentriumfer: skrivandets och formulerandets diton. Undertecknad läste under en längre period DN, men tröttnade på besserwisser-tonfallet på vissa sidor, bytte riksblaska till den (tror jag) mer högervridna SvD, trots att det inte känts som en given hemvist. Nu spelar det ingen roll, ser man som jag till kvalitet vad gäller text och bild, liknar det mesta vartannat alltmer.

I morse skrev SvD i sin webbtidning:

Nattens fritagande av två män ur Hamas gisslan kom till ett pris för israeliska styrkor. Uppger Times of Israel: ”Det var en väldigt spänd och rörande natt. En sådan här specialoperation skulle inte ha varit möjlig utan de från armén och reservstyrkor som stupade”.

En sån kryckig svenska bör inte en stor tidning använda. ”Kom till ett pris”, t ex. ”Rörande natt?” Andra halvan av sista meningen… Att man översätter från andra håll må vara hänt, men det ska bli rätt! Här blev det bara klumpigt, men ofta går det ut över läsförståelsen.


PS Rubriken till dagens inlägg kommer ur en litelite malträterad vers av C J L Almquist. Är osäker på huruvida den gode är dum och den onde klok, men att allt är en trasa verkar sant!