onsdag 4 april 2018

De fyra bästa tårtorna och andra bästa saker

De sammanhang där ”språkbruket” på nätet får legitimera en ny slags svenska skrämmer en aning. Att acceptera virala spridningar utan att tänka brukar ju anses något att se upp med i andra fall. Den engelska påverkan som sker - ogenomtänkt som fasen -  hjälper till att göra svenska till ett halvt språk.

En av tusentals kommande nymodigheter är att överta engelska konstruktioner med ordningstal och därmed skapa sådana vi inte har. Vi säger att en löpare är näst snabbast. Den något långsammare blir nästnästbäst i en tävling, fast de flesta nog väljer att säga att hon/han kommer på tredje plats.

Nu är nya grejer på väg in (det här bruket som bestämmer och som det tjatas om i bloggen nämndes även för miljonte gången i gårdagens bittra inlägg):

Andra bäst på biltillverkning ansågs Sverige vara

Meningen står att läsa i en specialtidskrift om bilar. Det är nog inte vågat att misstänka att "second best" ligger bakom. Förresten är även ordningsföljden helkoko.

Häromdagen meddelade morgontidningen att en kvinna i en av dessa bak- och mattävlingar som är fler än antalet skalbaggsarter  ”bakade fjärde bästa tårtan”. 
En översättare jag brukar diskutera med sa att "tja, det fanns alltså fyra tårtor som var de bästa och hon bakade en av dessa fyra". 🎂🎂🎂🎂

Vid det fortsatta letandet höll jag på att svimma. Missa inte morgondagens kittlande fortsättning: vad får en så luttrad varelse som undertecknad att nästan svimma?