tisdag 10 april 2018

Okontrollerat utbrott som sidoeffekt

Det måste sägas, nej, bekännas: undertecknad är inne i ett stim av tvivel. Vad heter saker? Har jag rätt eller fel? Ska man ens bry sig om vilket? Detta stim dyker upp som en sidoeffekt av det perversa och besatta intresse som ligger bakom denna blogg.

Nej, det heter givetvis inte sidoeffekt. Eller gör det det?

Nu ska saken redas ut. Talar man om medicin har vi längelänge haft ett finfint ord för oönskade effekter av en medicin: ”Biverkningar”. Minns läsaren ordet?

På engelska har man brukat säga "side effects"och det måste svenskan då prompt kopiera och säga "sidoeffekter". Hur länge "side effects" använts på engelska är frågan, i ett 60-årigt svenskt-engelskt lexikon av rejält snitt står ”secondary effects” som översättning av ”biverkningar”.

Vad säger det stora ”folklexikonet”? Jodå,
Wikipedia resonerar på följande vis: 
Kan ge sido- eller bieffekter men vanligen biverkningar
En biverkning är en från början ej avsedd effekt av i synnerhet läkemedel /.../. Biverkningar är oftast negativa om inget annat sägs. Positiva biverkningar brukar kallas sidoeffekter /.../. Inom biverkningsrapportering anses även oönskade effekter vid felaktig användning eller missbruk vara biverkningar."

"Bieffekt" beskriver samma Wikipedia så här: "effekt som uppstår till följd av en annan avsedd effekt: Ordet används ofta i negativa sammanhang, men betydelsen behöver inte vara negativ och ordet kan gott användas i båda fallen."