söndag 15 april 2018

Ska folk börja lämna helt okontrollerat?

Bloggen håller sig envist till ord, språk, ordspråk, grammatik etc. Sällan tas dagsnyheter upp, men det tillfälliga hullabaloot kring Svenska Akademien är svårt att undvika, denna har i högsta grad med bloggens ämne att göra: språk.

Att diskutera det som nu pågår är ointressant, det finns tillräckligt med åsikter. Här ska tonvikt läggas på HUR man talar i saken.

Av såväl skriftlig som muntlig rapportering går att dra slutsatsen att verbet lämna, tidigare transitivt,  störande ofta används intransitivt. Här först en förklaring från ordklasser.se:

"I 'Han tvättar bilen' kallas verbet 'tvätta' transitivt, därför att det beskriver en handling som påverkar något. Detta måste vara utsatt i meningen: bilen.”

Det står ”kallas här transitivt” eftersom ”tvätta” kan vara både och: han ”tvättar” eller ”han tvättar bilen”. ”Lämna” anser jag vara enbart transitivt, man måste berätta vad som lämnas: Paris, hemmet, några blommor. 💐

Nu är det akademiledamöter som ”lämnar” på löpande band. I det fallet går det att förstå, men det ”lämnas” ofta i övriga sammanhang, särskilt vad gäller arbetsplatser, poster o likn. Vad har hänt med ”avgått” och ”slutat”? Och även om man inte kan ”sluta” eller ”avgå” från livegenskapen hos den just nu omtalade arbetsplatsen bör ändå Akademien nämnas.

Den gång man inte vet vad som lämnas blir det svårt. Fast det förstås, i engelska går ”leave” att använda både transitivt och intransitivt, så gissa varifrån inspirationen kommer?