fredag 25 maj 2018

Många förmenas orättvist viss kunskap

Folket och folkets språk, var det (lös fortsättning på gårdagens text).

Fördomar har man lite till mans och kvinns och hit och dit, inte mycket att bråka om, men det kan vara bra att fundera över varför. Och hur man gör sig av med dem, om man har lust.
 
I radioprogrammet Ring P1 hör man kanske inte ett tvärsnitt av folket – hur skulle f ö ett sådant se ut? – men NÅGOT får man. En inringare (som de kallas) hänvisade till inslag ur radioarkivet och sa något i stil med att de flesta talade mycket bra för 50 år sen – och längre än så. Det gällde alla möjliga intervjuade, ansåg hon/han och sa att även människor ur mindre ansedda kretsar (”kriminella” nämndes, drar jag mig till minnes) talade väldigt vårdat och ”fint” jämfört med idag. 

Jag håller med utan att dra in en massa förmildrande snack för att skydda homo sapiens av i dag. Oavsett bildning, fängelsetid, socialgrupp m m tycks det vara så att folk talade bättre förr. 

En egen favorit (från 40- eller 50-talet) handlar om nöjespalatset Nalen där en fröken Larsson (alt Karlsson eller Johansson), ung sekreterare, beskriver sin glädje över att gå och dansa flera dagar i veckan: hon talar bättre än någon retoriker av idag. 

Åter till Ring P1 där en ”inringare” från landsbygden beskrev sin irritation över att ständigt i radio och tv bli hänvisad till vidare information med orden ”gå in på www…..”. Personen vidareutvecklade: ”Man förmenar oss på landet en kunskap som andra kan inhämta …” 

Riktigt vad som avsågs framgår inte, ej heller antyddes något om personens bildning, intressen, yrke etc etc, men helt klart formades här en mening som inte många svenskar kan få till utan att tänka efter. Kanske inte ens då.