lördag 15 september 2018

Carpa del 2: Språket som inredningsdetalj

Och här ytterligare vetenskapligt underbyggd information (som i och för sig varit på tapeten länge): I takt med att människorna sviker språket och därmed språket sviker människorna så ökar antalet dekorationer i form av ord och sentenser. De skrivs på väggar, köps som prydnadssaker – plötsligt står där bara på ett bord ordet LOVE format i trä, keramik eller ja, namnge det själv du (you name it)!

Eller rättare sagt, LOVE är ju ett namn och man ser sig om efter honom. Och man undrar varför inte OVE, som också bor där, likaså fått en skylt på köksbordet.

Det finns många prylar det står ”carpe diem” på. Skriv ”carpe diem” i Google och tryck på "Bilder" för att se vilken superfilosofisk värld vi bebor. Eller skriv ”väggord” och få träffar som överstiger det antal man lärt sig räkna till.

”Carpa” togs upp på nyordslistan 2013. Listan är ett samarbete mellan Språkrådet och Språktidningen, alltså finns ingen inblandning av Blandaren (gammal tidskrift av det skämtsamma slaget). Språkarbetare sätter upp fingret i luften för att känna varifrån vinden blåser – samt pekar sen vartåt den ska blåsa. De trålar efter skojigheter som spritts på sociala medier av de horder som har LOVE på bordet och CARPE DIEM på toaväggen.

Här ett citat som dyker upp på flera ställen när man söker på "carpa". I den nya världsordningen får dylika nedskrivna nycker legitimera vilka jädrans ord som helst:

Jag bara älskar det nya ”hittepå-verbet” som poppar upp allt oftare i min närhet. Att carpa. Att njuta i nuet. Kanske har de skavda vita träbokstäverna som bildat ”Carpe diem” på så många tavellister runt om i Sverige de senaste åren till slut gjort verkan?


Nu är sbråkmakaren ingen helt igenom ond människa som vill chikanera privatpersoner som kan ligga bakom sådana rader. Eller, för all del, som har LOVE i fönsterkarmen. Här ska rätt huvuden rulla. Riktigt, verkligt och rent förbannat oroväckande är att de som ”har hand om” språket går i täten med sina fingrar i luften och trålar efter allt som "delas" och "gillas".

Om jag bara kunde skulle jag skriva om ekonomiseringen av områden som hör till andra kategorier än konsumtion: språk, andlighet, filosofi, altruism, ja, moral, baske mig!