fredag 28 september 2018

Det är inte bara ord som blandas och ges, även siffror kastas runt

Det gäller att inte bara kunna engelska, svenska och de båda språkens blandformer utan även uttryck med siffror som exempelvis "nine-eleven". Skriver man just detta i Google får man allra först upp ett antal träffar som behandlar den stora terroristattacken (egentligen attackerna, de var ju flera) i USA 2001.

Vi omges även med ett mindre allvarligt men lika känt liknande uttryck: "seven-eleven" – som dock vanligen skrivs 7-Eleven. I kioskföretagets namn hänvisar siffrorna till öppettider, vad gäller attacken avses det datum då dåden ägde rum, elfte september. Händelsen kallas på svenska (och det får man i alla fall vara tacksam för) elfte-september-attackerna. Om man hade gått efter samma principer som de amerikanska skulle det hetat 11/9, kanske även skrivet "elva-nio". 

Men 24/7 betyder snart inte längre i första hand tjugofjärde juli utan allt oftare "dygnet runt" eller "hela veckan" (varför inte lika också "jämt" eller "alltid"?). Använt i svenska uttalas det ofta på engelska, twentyfour-seven, men kan också skrivas "tjugofyrasju". Eller ”Tjugofyra7” som är en nättidning som bevakar utvecklingen inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Den saken är klar: man måste ha huvudet med sig  för att förstå vad såväl ord som siffror egentligen innebär.