söndag 2 september 2018

Ibland tar det aldrig slut med dessa tradiga inlägg!

Välkommen tillbaka till tankesmedjan Tillskansa.
Här följer upprepningar och de som läst denna blogg tidigare får blunda ett tag.

Det kan vara en feluppfattning, men nog verkar det som om språkmänniskor oftare framhäver att ”bruket” av språket spelar roll för vad som anses vara ”rätt” (citattecknen måste vara där för det där med rätt och sanning är knepigt, vänd er med förtroende till Wittgenstein, Leibniz och W James).

Det senast genomgångna ordet/uttrycket ”tillskansa sig” har enligt (även moderna) ordböcker en negativ innebörd, det innebär något i stil med att man ”självsvåldigt skaffar sig något”.

Sidor med namn som glosor.eu, synonymer.se, tyda.se och ett oräkneligt antal digitala ”ordlistor” har även med betydelsen "erhålla" – utan negativ konnotation således.

Förmodligen skapas såna sidor med "hjälp" av alla texter och inlägg (många…) som lagts ut på nätet. Inga auktoriteter som universitet, språknämnder eller liknande ligger bakom.

Men eftersom de flesta av oss googlar på, ex-vis, ord/uttryck kan vi hamna på Wikipedia, eller – i detta sammanhang – Wiktionary. De här "uppslagsverken" skrivs i hög grad av oss själva, om vi är insatta eller ej (det finns moderatorer, jovisst, och de måste ju veta mer än pöbeln).

Enligt Wiktionary betyder det reflexiva "tillskansa sig" sådant som"lägga beslag på (vanligtvis utan att ha rätt till det), bemäktiga sig". Dock är W generösare än traditionella ordböcker/-listor och ger även exempelmeningen: ”Är det en medfödd talang eller är det något som en målmedvetet kan tillskansa sig?”*

Likt de flesta som inte bott under en sten (uttrycket antagligen översatt från engelska) vet så håller en del gamla auktoriteter på att förlora desamma eftersom de kanske alltför "listigt spelat (till sig) något" (apropå ursprunget till ordet "skansa", SAOB, se gårdagens inlägg).

Snart kommer folket att ohämmat, individ för individ, säga vad fan det vill. När det sker MÅSTE ju en ny språknorm upprättas. Så har jag tänkt, för att inte tappa förståndet.
För sent, tycker någon.


*Om vad en kan göra och hur en tänker och känner när en skriver en blogg kommer (också upprepning) att redogöras för i morgon