torsdag 21 februari 2019

Sådant som gör mig mindre trygg även om man lyfter det uppåt

”Vi arbetar med det varje dag, så jag känner mig trygg i den delen.”

Jag lystrade i morgonstunden. Och här kommer en brasklapp: sbråkmakaren har för vana att ta upp tendenser, inte gärna kasta sig över aktuella händelser och/eller peka finger, som många säger i dag. Hon sutte inte gärna själv i en intervju där ett helt land lyssnar (eller ens ett dussin okända). Men är man chef för gränspolisen kanske man får tåla en granskning. Och det var den polisen som kände sig "trygg i den delen", vad den nu bestod i. 

Jag tackar på förhand vederbörande eftersom minst två blogginlägg skriver sig själva! Här ska större delen av intervjun återges. Vissa mindre delar har utelämnats, men den ger en ganska så rättvisande bild av hur gränspolisen kommunicerar utåt, som den antagligen skulle säga själv. 

Bakgrunden är att det på Arlanda jobbar påfallande många människor med kopplingar till kriminella nätverk. Ur säkerhetssynpunkt är det lite sisådär. Jo: frågorna är också utelämnade då reportern ställer ungefär likalydande frågor hela tiden (eftersom svaren uteblir). De började med något i stil med ”Är det inte ett problem att…?”

Polischefen:

Rapporten har vi tagit fram för att få problematiken belyst. I den har vi identifierat risker och behöver ett högre säkerhetstänk. Vi ser att det är fler aktörer inblandade i säkerhetsprövninsarbetet när vi rekryterar. 
/…/
Det här måste åtgärdas, man måste göra en översyn på det här, och det har vi lyft - uppåt.
/.../
Det är en risk och det är precis den vi belyser och det är här vi måste ta fram åtgärder, vi måste se över det här.

Fortsättningen är ungefär lika spännande samt ger hugade en av floskler utökad vokabulär.