tisdag 5 mars 2019

Det passar inte med Elvis Presley-språk när folk tagit sina liv

Språkförbistringen ökar i rask takt i det här landet. Den beror till stor del på en generationsklyfta, som i sin tur inte enbart handlar om engelsk språkinvasion utan även inhemsk (betona gärna ”hemsk”) förnyelse respektive förtvinande.

Bland tusentals exempel finns ”XX tog självmord”, där ”ta livet av sig” och ”begå självmord” gått i varandra. Detsamma har hänt ”få bukt med” och ”komma till rätta med”. De båda blandas nu friskt och blir ofta ”komma till bukt med”, vilket i sin tur blir till ett ofrivilligt skämt, se inlägg i denna blogg 29 mars 2017.

Under många år har man hört ”ta självmord” och det får väl numera grönt ljus av de språkvårdsordningsmän som egentligen inte vill jobba som sådana.

Hur som helst är självmord en tragisk historia som gör anhöriga och vänner såväl förtvivlade som arga. I samband med att en sångare nyligen tog sitt liv, sa en god vän till denne att han var ”förbannad och hjärtekrossad”.

Här har vi dock att göra med det vanliga engelska inflytandet som gör att utsagan drar åt det komiska. Det är naturligtvis inte avsikten hos den svenske journalist som översatt nyheten (artisten var från England).  I brittisk press var vännen ”heartbroken”.

Mitt engelsklexikon från 1969 ger för ”heartbroken” bl a ”förtvivlad, tröstlös”. Svenskan har inte tidigare haft ”hjärtekrossad” som adjektiv. Detta leder tankarna till helt andra former av sorg.

Den som letar i SAOL från 2006 finner enbart substantivet ”hjärtekrossare” eller ”hjärtekrosserska”. Men i 2015 års upplaga blir det knepigare. Då hyfsas innebörderna så att härtekrossare betyder ”man som många kvinnor (el män) faller för” och hjärtekrosserskan, är, följdriktigt, ”kvinna som många män (el kvinnor) faller för”. Hjärtekrossartyperna dök upp i 1950 års SAOL, innan dess måste de ha hetat något annat.

I samband med riktigt svåra sorger och förluster ska man nog låta bli ett sorgebeskrivande ord som ”hjärtekrossad”. Åtminstone i ett par decennier till. Samt ska man passa sig för kvinnor och män som många män och kvinnor faller för. Och/eller ickebinära personer, var god stuva om i kombinationerna efter eget skön.